De vergeten Sovjet spaceshuttles

Het had het vlaggenschip van de Sovjets’ ruimtevaart moeten worden, maar na één vlucht is het project stilgelegd. De Sovjet spaceshuttles liggen tot de dag van vandaag te verstoffen op de steppe van Kazachstan. Dit is het verhaal van het Boeran project.

Toen de Verenigde Staten in de jaren 70 begonnen met het spaceshuttle project, keken ze in Moskou met veel argwaan naar deze ontwikkelingen. Niet alleen hadden de russen de race om de maan al verloren, ze waren ook nog bang dat door dit ruimteproject de Amerikanen een tactisch militair voordeel zouden hebben. Er werd al snel besloten dat de Sovjet unie ook een ruimteveer project moest hebben. Het zou de revanche van de Sovjets moeten worden, de eer en trots van de russen herstellen; een nieuw megalomaan ruimteproject waarin geld nog moeite werd bespaart. In 1980 werd het project gestart. In 1984 werd het eerste prototype opgeleverd. De russen hebben door middel van spionage de nodige informatie over de Amerikaanse spaceshuttles weten te bemachtigen. Dit heeft er voor gezorgd dat de 2 shuttles qua uiterlijk sterk op elkaar lijken. Desondanks zijn de 2 ruimteveren wel degelijk heel verschillend, zo heeft de Boeran geen eigen raketaandrijving en een betere aerodynamica. Sommigen stellen zelfs dat de Sovjet shuttles op technisch vlak beter waren dan de Amerikaanse. 

mtkkman
Links: de Amerikaanse spaceshuttle. Rechts: De Russische Boeran.

Gedurende het hele Boeran project zijn er 5 ruimteveren en 8 testmodellen gebouwd. Op 15 november 1988 werd vanuit de Bajkonoer Kosmodrome lanceerbasis in Kazachstan de eerste testvlucht gemaakt. De shuttle was onbemand. De gehele lancering en landing werd volautomatisch uitgevoerd. De eerste testvlucht was een geslaagde, maar zoals zou blijken helaas ook de laatste. 

428231-1000-0@2x
De Boeran in testvlucht.

Na deze testvlucht stonden nog anderen vluchten op de planning. Zo zouden in 1991, 1992 en 1993 testen worden uitgevoerd en in 1994 de eerste bemande missie plaatsvinden.

Helaas voor het project was de politieke situatie in de sovjet unie onstabiel geworden, en werd het prijskaartje voor het project te veel voor de wankelende regering. Er werd besloten het project stil te leggen. Niet veel later viel de Sovjet Unie, en daarbij ging het Boeran project mee ten onder. 

De resterende prototypes bleven achter in een verlaten loods op de lanceerbasis in Kazachstan. Sommige testmodellen kregen een nieuw leven als attractie in musea. Een testmodel is op heden te bewonderen in het Speyer Technik museum in Duitsland, anderen in Rusland. Het originele prototype waarmee de enige testvlucht ooit gemaakt is is in 2002 helaas verwoest doordat het dak van de loods instortte door achterstallig onderhoud. Hierbij is ook de originele raket waarmee de Boeran werd gelanceerd verwoest. 

In een andere loods op de lanceerlocatie staan nog 2 prototypes te vergaan. Deze ruimteveren zijn compleet in de vergetelheid geraakt en het ziet er niet naar uit dat er in de toekomst verandering in gaat komen. Ze zijn van niemand eigendom en niemand behalve een handvol fotografen hebben er ooit nog naar omgekeken. Zo eindigde het ooit zo ambitieuze en trotse ruimteproject in een treurige aanblik van wat had kunnen zijn. 

abandoned-soviet-space-shuttle-hangar-buran-baikonur-cosmodrome-kazakhstan-ralph-mirebs-1
De loods met de vervallen prototypes.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s