Golf Oorlog: De snelweg des doods

Een kilometerslange stroom uitgebrande auto’s, tanks, en andere voertuigen. Overal waar je kijkt liggen verkoolde lichamen van kinderen, vrouwen en soldaten. In het asfalt zitten kraters van de ingeslagen clusterbommen; wat gebeurde er in de nacht van 26 op 27 februari 1991 in Koeweit, op snelweg 80, later bekend als de ‘snelweg des doods’?

De aanleiding

Op 20 Augustus 1988 kwam er einde aan de Irak-Iranoorlog, maar dat betekende niet dat de spanningen afnamen. Irak had veel schulden aan o.a. Koeweit en Saoedi-Arabië voor de financiering van deze oorlog. Maar door de oorlog was de economie enorm gekrompen, en was er geen geld meer beschikbaar om de schulden terug te betalen.  

 De spanningen liepen hoger op, en Irak beschuldigde Koeweit ervan de grens tussen Irak en Koeweit geschonden te hebben en te veel olie te hebben geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat de situatie niet escaleerde werden er onderhandelingen opgezet; de zogeheten ‘Jeddah talks’. Toen deze op niets uitliepen, viel Irak Koeweit binnen.  

Koeweit had geen schijn van kans, hun leger van slechts 16.000 man werd binnen twaalf uur verslagen door het Iraakse leger van ruim 955.000 man, wat destijds het 4 na-grootste leger ter wereld was.  

 Diezelfde dag werd een coalitie gevormd tussen de V.S. Saoedi-Arabië, Het V.K., Egypte en ruim 34 andere landen, waaronder Nederland. Alle vredesonderhandelingen mislukten, omdat de V.S. onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking van de Iraakse troepen eisten, Irak weigerde.  

 Toen de deadline, 15 januari 1991, bereikt was en Irak nog steeds Koeweit bezette, was de maat vol. Op 17 januari begon de coalitie met een bombardement, en met een grondaanval op 24 februari waren de Irakezen verslagen. Koeweit werd bevrijd en Irak werd binnengevallen. Niet veel later werd een staakt-het-vuren afgegeven.

Snelweg 80: ‘De snelweg des doods’

Toen op de avond van 26 februari duizenden Iraakse soldaten Koeweit probeerden te ontvluchtten via de enige snelweg genaamd ‘Snelweg 80’, werden ze aangevallen door aanvalsvliegtuigen van de V.S., Canada, Frankrijk en de V.K.

highway of death0
Snelweg 80, enkele dagen na het bombardement. De schade is gigantisch.

De aanval begon toen Amerikaanse A-6 straaljagers de voor en achterkant van de colonne bombardeerden, hierdoor kon niemand voor- of achteruit, en zaten ze in de val.  Gedurende tien uur lang werden clusterbommen, napalm en andere explosieven op de colonne van meerdere kilometerslang gegooid.  

Bij de aanval werden tussen de 1800 en 2700 Iraakse voertuigen volledig vernield, waarvan grotendeels tanks. Het dodental is nog altijd onbekend, maar realistische schattingen zouden tussen de 1000 en 10.000 zijn, waaronder ook vrouwen en kinderen. 

Velen stierven een pijnlijke dood, ze zouden vast zitten in hun voertuig en levend verbranden. Degenen die wel op tijd uit hun vliegtuig zouden weten te komen zouden alsnog om komen door de bommen.

dode
Duizenden, waaronder vrouwen en kinderen, verbrandden levend in hun voertuigen.

Éen van de overlevenden, een Iraakse soldaat, zei het volgende: ‘Er waren honderden vernietigde voertuigen, soldaten schreeuwden en jammerden. Het werd donker, terwijl de bommen bleven vallen en kapotte voertuigen deden oplichten. Ik zag verminkte en verbrande lichamen op de grond liggen, geraakt door de clusterbommen terwijl ze probeerden te ontsnappen; zo zag ik er honderden.’ 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s