Het verhaal van een soldaat

In Hoensbroek, op de hoek van de straat waar ik ben opgegroeid hangt een Purple Heart Medal Memorial Plaque. deze plaque is ter nagedachtenis aan Charlie T. Hudson, die tijdens de bevrijding in 1944 hier is gesneuveld. Dit is het verhaal van mijn lokaal stukje geschiedenis.

In Hoensbroek, tussen de Hommerterweg, Akerstraat, Kastanjelaan en de Grubbelaan, lag in 1944 de commandopost van een afdeling luchtafweer van het Amerikaanse leger: 559th Anti Aircraft Artillery (Automatic Weapons) Battalion. Zij hadden de opdracht het hoofdkwartier van het XIIIe Amerikaanse Legerkorps te beschermen, dat in het centrum van het dorp lag.

Op 16 december 1944 vond net na 23.00 uur een Duitse luchtaanval plaats in een zone tussen de Hommerterweg en de Staatsmijn Emma. De Duitse vliegtuigen lieten ongeveer 500 kleine fragmentatiebommen vallen, de reeks explosies, gevolgd door een regen van granaatscherven, die verschillende slachtoffers veroorzaakten bij de Nederlandse burgers en Amerikaanse soldaten in het gebied. Tec 5 Charlie T. Hudson werd gedood tijdens de aanval terwijl vijf andere leden van zijn eenheid zwaar gewond waren.

Hudson werd tijdelijk in Margraten begraven. In 1949 keerde zijn lichaam terug naar huis in de staat Virginia, waar hij definitief ter rustte werd gelegd op de Danville National Cemetery.

Ter nagedachtenis aan Charlie T. Hudson werd in 2005 de plaquette onthuld.

Dit is het verhaal van slechts één van de miljoenen doden die gevallen zijn in de 2de wereldoorlog. Door middel van verhalen houden we de geschiedenis in leven, zo ook van deze soldaat die is gesneuveld op de grond waarop ik ben opgegroeid.

31912018_1556539114468159_2074354116024336384_n


3 reacties op ‘Het verhaal van een soldaat

    1. One man of the many thousands that came to free us from the nazi-regime. Our country is thankful for his sacrifice. We should never forget him.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s